Them

 

Garagerocken har haft många pionjärer som utvecklat genren till vad den är idag. Them var ett av de första banden som använde sig av den opolerade stilen som numera kännetecknar garagerock. Även om Them inte identifierade sig som garagerockare när det begav sig kan man ändå alltså med fog säga att de tillhör garagerockens skapare. Bandet med rötterna på Nordirland hade flera stora hits som gjorde att de blev internationellt kända. Med frontmannen Van Morrison som kändaste figur fortsätter Them att vara ett igenkänt band världen över. Trots att deras aktiva tid tillsammans endast sträckte sig över åtta år – med en comebackspelning – satte de starka avtryck i musikhistorien.

van_morrison_1972Bandets tillkomst var dock, som för många andra grupper, en slump. Van Morrison hade startat upp en klubb i Belfast i början av 1960-talet som syftade till att ge nya band chansen att visa upp sina färdigheter. Hit kom några andra av de blivande bandmedlemmarna för att besöka en konsert – och snart upptäckte de att de hade många musikaliska influenser gemensamt. 1964 blev bandet verklighet och de firade snart stora triumfer över de brittiska öarna. Dessutom lyckades de ta steget över Atlanten och bli uppskattade även i Nordamerika. Trots att det aldrig nådde upp till det samtida Beatles höjder var Them ändå en favorit hos både publik och kritikerkår.

När Thems låtkatalog ska summeras är det några titlar som sticker ut. Framför allt är det en låt som har blivit större än någon annan när det gäller både försäljning och spridning. Det handlar om Gloria som släpptes som singel av Them 1964. Därefter har den spelats in av otaliga andra artister, där Patti Smiths version är en av de mest berömda, men faktum är att låtens storhet insågs ganska sent. Den släpptes som B-sida först och det var först när dess popularitet blev välkänd som den fick en ny lansering med mer publicitet. Andra låtar som kännetecknar Them är Baby, Please Don’t Go och Here Comes The Night.

I likhet med andra band från 1960-talet blev Them kända för sin coola rockestetik. Om du vill ha en bild på Them eller något annat motiv som fototapet kan du gå in på photowall.se.