Skapa ett garageband!

Det är många band som gått från små garageband till att en dag få stå som förband till stora stjärnor och vara det stora bandet självt. Men det har alltid börjat med spelglädje i ett garage eller en källare. Du ska nu få tips på hur du kan starta ett band och börja få spelningar.

Starta ett band

Ett band kräver flera personer med olika musikaliska talanger och som helst gillar att umgås och spela tillsammans! Om du inte känner några att starta ett band tillsammans med kan du leta efter likasinnade på nätet. Förutom FB-grupper kan du också använda olika musikforum för att leta upp bandmedlemmar. Det är viktigt att ni gillar och matchar varandra både musikaliskt och personlighetsmässigt. Ett band är lite som utseendet; det finns många olika stilar, men de flesta vill att helheten ska ge rätt intryck. Om en av er föredrar att spela klassisk musik kan det bli lite svårt att skapa ett nytt rockband även om ni gillar varandra. Men ibland kan det udda också skapa en ny och intressant mix som ger bandet det lilla extra som gör att ni blir upptäckta! Många som spelar i garageband har längre hår. Om någon av er har problem med er hårkvalité kan ni vända er till Nordic Hair som hjälper er att skaffa det perfekta rockhåret! De kan även hjälpa till om problemet är för lite hår eftersom de också erbjuder hårtransplantationer.

Träna, träna och träna

För att bli samspelta som band måste ni träna, öva och… träna. Det räcker inte med att ni kan spela ett par låtar ihop utan ni måste öva tills ni blir ett riktigt samspelt band där ni rent av kan improvisera lite under låtarna. Självklart ska ni inte improvisera under ett framträdande under de första åren men på spelningar måste ni träna så mycket att ni kan göra framträdandena personliga. Det finns många coverband och det är ofta början på bandets karriär, men för att verkligen få gig behöver det finnas mer i er musik än att ni kan spela kända låtar. Ett tips är att lyssna på skickliga musiker inom flera genrer, inte bara rock, och ta lärdom. Inom jazz är det vanligt med improvisation och jazzen har ett mycket lekfullt sätt att framföra musik på.

Första uppträdandet

Ett enkelt sätt att börja marknadsföra bandet är genom att skapa några Youtubefilmer. Tänk kvalitet, både gällande ljud och bild. Det viktigaste är faktiskt ljudet – dåligt ljud gör att vi snabbt går vidare till nästa Yotubeklipp. Tänk också på att göra ett gott första intryck! Lägg inte upp en film på nätet bara ”för att” utan vänta till ni verkligen har något att erbjuda publiken. Om ni bor i en mindre stad kan ni också ha med stadens namn när ni delar filmen på sociala media. Om ni bor i Lycksele är det mer troligt att en pub i Lycksele kommer att vilja anlita er än en nattklubb i Stockholm. Efter att ni har skapat filmen kan ni också skicka den till olika företag och erbjuda er att spela på event.