The Sonics

Många drömmer om att starta ett eget band och de som har kommit så långt fantiserar om att bygga en egen studio eller replokal. Har man inte tillgång till källare eller sommarstuga där man kan hålla till kan man med fördel bygga ett mindre rum i villan eller ett litet fritidshus på tomten. Material till bygget kan enkelt beställas hos byggmax och om man använder sig av deras onlinebutik kan man dessutom beställa hemkörning av allt man behöver till bygget.

Hög ljudvolym och läskiga texter

Ett amerikanskt rockband som började fila på sitt sound i ett helt vanligt garage är The Sonics som såg dagens ljus år 1960 i Tacoma. Bandet hade till en början skiftande medlemmar, men de repade friskt där de kunde för tillfället. Ibland höll de till i någon av de olika bandmedlemmarnas vardagsrum och prövade föräldrarnas, syskonens och grannarnas tålamod hårt. Även öronen fick stå ut med en hel del.

The Sonics främsta bidrag till genren är att de populariserade garagerocken och dess unika sound. Många menar även att de ligger bakom genren helt och hållet. De arbetade med en extremt hög ljudnivå där framför allt gitarrerna var framträdande, experimenterade med sångrösterna och skrek stundtals hysteriskt. Enligt egen utsago rev de helst ner all ljudisolering i olika studios eftersom målet var att pröva anläggningarna till max.

Andy Parypa låg bakom bildandet av gruppen och brodern Larry Parypa blev bandets första medlem år 1961. År 1963 fanns även Gerry Roslie som både sjöng och spelade klaviatur, Bob Bennett spelade trummor och saxofonen stod Rob Lind för. Andy spelade elbas och Larry gitarr. 1964 fick The Sonics skrivkontrakt hos Etiquette Records och debuterade med den ikoniska singeln ”The Witch”. Bandet skrev egna låtar parallellt med covers och år 1965 släppte de debutalbumet ”Here are the Sonics!!!”. Albumet beskrivs i efterhand som ett mästerverk med ett rått och aggressivt sound med drag av hysteri.

Ett särpräglat sound

Det var framför allt Gerry Roslies unika texter på det första albumet som gick rakt in i fansens hjärtan. Både ”Psycho” och ”Strychnine” spelas än idag och alla vet vems det unika soundet är. Detta utvecklades ännu mer i de efterföljande albumen och The Sonic har influerat både punk och hårdrock. Berömda band som Nirvana, och artister som bland annat Bruce Springsteen har nämnt The Sonic som den stora inspirationskällan.

Under åren skulle det visa sig att bandmedlemmar kom och gick och The Sonics hade även ett längre uppehåll, men återbildades då och då för någon enstaka konsert eller skiva. I slutet av 2000-talet återbyggde Larry Parypa, Rob Lind och Gerry Roslie The Sonics tillsammans med Freddie Dennis och Dusty Watson. År 2018 spelade bandet fortfarande på festivaler runt om i världen och körde en USA turné. Det är fullt möjligt att bandet kommer att fortsätta att synas och höras ett bra tag till.