Allt du behöver veta om Garagerock

Garagerock är något som har funnits väldigt länge men som alla kanske inte vet vad det är för något. Vi kommer därför i denna artikel att ge dig den information du behöver om just garagerock.

Detta är garagerock

Garagerock är ett slags musikgenre som blev stor och känd redan under 1960-talet, framförallt i USA, men självklart också i många andra länder. Själva ordet garagerock användes inte under 60-talet utan kom senare i tiden. Något som var en speciellt viktigt faktor under populariseringen av själva garagerocken var Nuggets: Original Artyfacts from the First Psychedelic Era, som gavs ut 1972 utav Elektra Records.

De som höll på med garagerocken under denna tid var oftast amatörer och därför blev ljudbilden oftast helt rå, ostädad och slarvig men att den var just det gjorde allt speciellt. De allra flesta av dessa grupper som höll på med denna typ av musik övade framförallt i garage, där i från kom då alltså själva namnet garagerock. Faktum är faktiskt att de allra flesta av dessa band var riktigt stora och kända på lokalnivå, några få band kom upp på internationell nivå och då fick de oftast en bra och riktigt känd hit. En av de låtar som nämns ofta när man pratar om just garagerock är faktiskt The Kingsmens egna inspelning av låten ”Louie Louie”, The Kingsmen blev alltså kända på internationell nivå. De finns några stycken kända garagebandslåtar, men de allra flesta låtarna blev inte kända på internationell nivå, så därför finns det självklart ett stort antal låtar som väldigt få människor känner till. Faktum är att det faktiskt finns fler garageband än kända garagebandslåtar, så därför kan vi ju anta att det finns extremt många fler låtar som är gjorda av garageband än just de låtar vi känner till.