Pionjärer inom Garagerock

Garagerock är en musikstil som utvecklades i början av 60-talet. Den här musikformen har bland annat influerat senare musikstilar, såsom punk, grunge, och collegerock. Det är en ”skitig” musikstil, med mer attityd än musikalisk virtuositet. På samma sätt som punken så handlade det om att glada amatörer upptäckte att det där att göra musik inte var så svårt. Vem som helst kunde starta ett band och börja repa i sitt garage, eller sin källare. Garagerockbanden hade influerats av favoritband som Rolling Stones, Beatles, och The Kinks, och ville helt enkelt prova på själva.

Dokumentär om The Stooges

Den svenska rocklegendaren Iggy Pop har nyligen medverkat i en dokumentär. Filmen ”Gimme Danger” hade nyss premiär, och handlar om honom och hans legendariska band Iggy and The Stooges. Bandet har blivit en symbol för garagerockens -, och punkens födelse. Filmen är regisserad av Jim Jarmusch, som bland annat tidigare regisserat filmer som ”Broken Flowers” och ”Down by the law”. Filmen har kallats för ”ett kärleksbrev till The Stooges”, och har fått bra recensioner. Man får här följa bandet under sent 60-talet och tidigt 70-talet. Det är en inblick i både deras musikaliska och personliga resa under denna väldigt dynamiska period i musikens historia.

Andra kända garagerockband

För att få en viss referensbild av vad garagerock lät som så kan du kolla upp band som The Sonics, och MC5 på Spotify. Låtar som ”Have Love, Will Travel”, och ”Psycho”, med de förstnämnda är en bra ingång. De beskriver tydligt vilken ljudbild vi talar om: ett trasigt, skitigt sound, med tunga, enkla riff. Svenska The Hives räknas också till den här musikstilen. De fick stora internationella framgångar när de återupplivade 60-talssoundet i början av 2000-talet. De gjorde inga anspråk på att vara nyskapande, utan var snarare kulturbärare, av denna musikstil. Inte som en influens, utan en ren kärleksfull stöld.