Kurt Cobain

 

Kurt Cobain är en ikon inom rocken, en som definierade en hel generation. Cobain var en amerikansk gitarrist, låtskrivare och sångare i rockbandet Nirvana. Cobain är dessvärre också en av fler rocklegender som alla märkligt nog dog vid 27 års ålder. Därmed ingår han i den grupp människor som på grund av att de dött vid tidig ålder – därför är för evigt unga i sinnet i var samtids ögon.

 

Nirvana

Kurt Cobain 1

Rockbandet Nirvana grundades i Aberdeen, Washington år 1987. Det var sångaren och gitarristen Kurt Cobain samt basisten Krist Novoselic som tog initiativet till att bilda gruppen.

1989 lanserades debutalbumet Bleach. Genombrottet kom 1991 med singeln Smells Like Teen Spirit som är med på gruppens andra album Nevermind. Studioalbumet In Utero släpptes 1993, det kom att bli Nirvanas sista.

 

Rockikon
Med Nevermind kom Kurt Cobain att bli en internationell supernova. Nirvana blev samtidigt ett av världens största rockband. Uppmärksamheten som följde på genombrottet hade Cobain stora besvär att förlika sig med. Särskilt omnämnanden att han skulle vara ”talesman för en generation”, något som han själv tyckte var nonsens.

 

Kurt Cobain: Montage Of Heck
Filmen Kurt Cobain: Montage Of Heck är en film som sägs vara den första sanktionerade dokumentären som handlar om Kurt Cobain, bandet Nirvanas frontman. Dokumentären är omkring 2, 5 timmar lång. Dokumentären har Kurts dotter Frances Bean Cobain varit delaktig i. Dokumentären är ett resultat av en inledande kontakt som togs av regissören Brett Morgen. Underlaget till filmen utgörs av Kurt Cobains gamla material. Brett Morgen fick tillgång till allt från ljudinspelningar och videoband. Även skisser, målningar och kanske det mest intima av allt – Kurts dagböcker. Resultatet blottar Kurt Cobain in i minsta skrymslet av hans själ. Inte minst det tunga drogmissbruket – som han skämdes över. Filmen hade premiär i Sverige den 27 april 2015.

 

München – sista konserten
I München framträdde Kurt Cobain och Nirvana under en konsert för sista gången. Det var den 1 mars 1994.

Taggar: