Jimi Hendrix

Jimi Hendrix 1

Jimi Hendrix är en i raden av musikerlegender som dog endast 27 år gammal. Han är känd för att vara stilbildande förebild för främst rockgitarrister. Om än Jimi Hendrix kommer att vara för evigt ung i världens ögon föddes han den 27 november 1942. Födelsestaden är Seattle, Washington, USA. Hans dagar slutade den 18 september 1970 i London, England. Både i livet och döden omgärdades Jimi Hendrix av mystiska rykten.

 

Upptäckten och genomslaget
Jimi Hendrix upptäcktes 1966 av den britten Chas Chandler. Chandler som var en musikmanager övertalade Hendrix att komma till Storbritannien. Väl där såg Chandler till att Hendrix parades ihop med två kompmusiker, trummisen Mitch Mitchell och basisten Noel Redding. De kom att kallas The Jimi Hendrix Experience. Gruppen scendebuterade i Evreux, Paris i slutet av 1966. Under första halvåret 1967 slog de igenom stort med låtar som Hey Joe, Purple Haze och The Wind Cries Mary. Här fanns även Are You Experienced.

Succén i Europa medförde att Hendrix känd i USA då han framträtt på Monterey Pop Festival 1967. Hendrix kom att spela på fler festivaler som Woodstock 1969 och på Isle of Wight 1970.

 

Uppföljare
Framgångarna med Are You Experienced följdes upp bland andra albumen Axis: Bold as Love som lanserades 1967 och Electric Ladyland från 1968.

 

Jimi Hendrix – rockgitarristen, sångaren och låtskrivaren
Jimi Hendrix har blivit en ikon i gitarrkretsar då han revolutionerade elgitarrspelet. Han använde sig av ny förstärkarteknik och elektronik såsom fuzzboxar och effektpedaler tillsammans med en alldeles exceptionell och egen spelteknik.Jimi Hendrix 2

 

Utmärkelser
Hendrix blev är 1992, tillsammans med bandet The Jimi Hendrix Experience, invald i USA:s Rock and Roll Hall. Efter sin död erhöll han fler priser. I Storbritannien blev han invald i Music Hall of Fame år 2005. 1994 fick han en stjärna på Hollywood Walk of Fame. Flera tidskrifter har utnämnt Jimi Hendrix till den bästa gitarristen genom tiderna.

 

Framträdanden i Sverige
15 000 personer kom då The Jimi Hendrix Experience spelade på Gröna Lund i maj 1967.

1968 gav de ett par konserter på Lorensbergs Cirkus i Göteborg den 4 januari 1968. Jimi Hendrix sista konsert i Sverige var på Liseberg den 1 september 1970. Om man vill trycka en egen Jimi Hendrix t-shirt så kan man göra det på Medtryck.com.

 

Mannen, myten, sanningen
En bit av musikhistoria ryms i boken Jimi Hendrix mannen, myten, sanningen. Den finns att låna på biblioteken för den som vill veta mer om Jimi Hendrix. Plusbok.se har också böcker om musiklegenden Jimi Hendrix.

 

Egen park i Seattle
Staden Seattle startade bygget av det som blir Jimi Hendrix park. En park som blir omkring en hektar stor. Staden minns på detta sätt hemmasonen – Jimi Hendrix.

Taggar: